Bilime göre mükemmel haşlanmış yumurta nasıl pişirilir?

Yumurta kaynatmanın birden fazla usulü olsa da yeni yapılan araştırma kusursuz yolun keşfedildiğini tez ediyor.İtalyan Ulusal Araştırma Kurulunun Polimer, Alaşım ve Biyomalzeme Enstitüsünde çalışan bir araştırma takımı “mükemmel” bir pişirme usulünün uzun bir yolunu bulmuş görünüyor.

İDEAL HAŞLANMIŞ YUMURTA İÇİN BİRAZ VAKİT HARCAMAK GEREKİYOR

Herkes için değişmekle bir arada kabul gören kusursuz haşlanmış yumurta formu; yumuşak ve katı bir beyazla eşleşmiş kadifemsi bir sarıdan oluşuyor.

Bu dengeyi sağlamak birçok vakit mümkün olmayabiliyor, zira sarısı beyazından daha düşük bir sıcaklıkta pişiyor. Yumurtayı fazla haşlamak çok pişmiş bir yumurta sarısı elde etmeye neden olurken, düşük ve yavaş pişirmek az pişmiş beyazlara neden olabiliyor.

Yumurta sarısı 65 derece Celsius’ta pişmeye başlarken, yumurta akı 85 derece Celsius’ta katılaşmaya başlıyor.

Araştırmacılar ise yüzlerce yumurtayı farklı formüllerle ve müddetlerde pişirdi ve bu bilmeceyi çözmek için matematiği kullandı. Bir denklem, ısının sıcak bir yüzey ile bir yumurta ortasında nasıl hareket ettiğini ele aldı. Öbür yandan yumurtanın içeriğinin sıvıdan katıya ve ortada jel gibisi bir duruma nasıl dönüştüğü ele alındı.

En nihayetinde yapılan prosedürler ortasında yumurtaları istenen formda tutarak pişiren usule ulaşıldı. Yumurtalar kaynar suya iki dakika boyunca daldırıldıktan sonra, iki dakika daha başka kaseye aktarıldı. Bu döngünün toplamda 32 dakika tekrarlanması gerekiyor. Akabinde akan suyun altında soğutulup soyuluyor.

Periyodik pişirme olarak isimlendirilen bu yeni usul, karmaşık aletler ya da apayrı bir usulü içermiyor. Yalnızca iki su kasesi ortasında mekik dokumayı gerektiriyor. Bu sayede akışkan ve krema kıvamında kalan yumurta sarısına katılaşmış bir beyaz eşlik ediyor.

Araştırmacılar, hazırlanan yumurtaların kimyasal yapısını test ettiler ve bunları sekiz kişilik bir tadım takımına klasik haşlanmış yumurtaların yanında servis ettiler.

Çalışmanın müelliflerine nazaran periyodik pişirme tekniği, yumurtanın besin içeriği bakımından en avantajlı pişirme usulü olarak öne çıktı. 

Çalışmanın yazararına nazaran:

“Bu noktada, insanların beslenmesinde çok daha yüksek bir tesir olduğu görülüyor: İki kademeli bir besin eserinde kusursuz çeşitlilikteki bir dokuya ulaşmakla kalmadık, birebir vakitte bu basamakların her ikisinde de daha yüksek bir besin içeriğini müdafaayı başararak yetersiz beslenme alışkanlıklarını desteklemede yararlı bir araç sağladık.”

Araştırma Communications Engineering mecmuasında yayınlandı.

Minnesota Üniversitesinden besin bilimci Joanne Slavin, bu yeni tekniğin, standart bir haşlanmış yumurtaya kıyasla mutfakta daha fazla vakit geçirmek manasına gelebileceğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir